Algemene informatie accu&batterij
Voorkom diepontlading bij accu's en batterijen
Wij van team Megascooter vinden het belangrijk om u goed en veilig op de weg te houden. Elke scooter is voorzien van een accu voor de elektrische starter en andere stroomverbruikers. Bij een elektrische scooter is de accu (of meerdere accu's) het hart van de scooter. Door de accu/batterij ook aandacht te geven op de momenten dat de scooter niet in gebruik is kunt u de gebruiksduur van de accu verlengen. Hiermee voorkomt u onaangename verrassingen, zoals stilstand van uw scooter.
Het kan gebeuren dat u een accu een tijdje niet heeft gebruikt. Deze wilt u opladen, maar de lader geeft error aan. Zeer waarschijnlijk is er dan diepontlading ontstaan.
Bij diepontlading is de accu niet meer op te laden en kunt u deze helaas weggooien.
Elke accu of batterij heeft last van zelfontlading, de ene soort iets meer dan de andere. Bij zelfontlading loopt de accu/batterij langzaam leeg. Het voltage zakt weg.
Als het voltage onder een bepaald punt komt, dan ontstaat er diepontlading en is de accu niet meer op te laden.
Toch opladen heeft dan in de meeste gevallen geen zin en in sommige gevallen kan dit schadelijk zijn. De meeste laders blokkeren als er geprobeerd wordt een defecte accu op te laden, maar een loodaccu kan bol gaan staan of zelfs gaan lekken.
In het geval van een brandstofscooter
Indien u de scooter een langere tijd niet meer gebruikt dan is het mogelijk dat de accu leegloopt. Dit kan al gebeuren als u 3 dagen geen gebruik maakt van de scooter.
De kickstarter op een scooter met injectiesysteem is er achter alleen voor als de startmotor defect is en werkt niet als de accu leeg is.
De injectiepomp heeft namelijk spanning nodig om te kunnen functioneren.
Laat u de scooter dus langere tijd ongebruikt staan zorg er dan voor dat uw accu aan een druppellader staat of is afgekoppelt. Maar zelfs bij afgekoppelde accu's zal de capaciteit afnemen.
Diepontlading voorkomen
Meestal gaat het fout als de accu leeg gebruikt is en er vervolgens niets met de accu gedaan wordt.
Als de accu leeg gebruikt is, dan kan er al binnen een paar dagen diepontlading ontstaan.
U kunt het beste direct na gebruik de accu helemaal opladen.
Als de accu een langere tijd niet wordt gebruikt, dan kan de accu onderhouden worden met een druppellader. Maar dit hoeft niet.
De accu een keer in de 1-2 maanden opladen is voldoende om diepontlading te voorkomen.
Om de zelfontlading te minimaliseren kunt u het beste de accu loskoppelen van het apparaat. En de accu bewaren op kamertemperatuur, dus niet in een koude schuur.
Door aan bovenstaande punten te houden zult u diepontlading voorkomen en een maximale levensduur uit uw accu’s of oplaadbare batterijen halen!
Diepontlading valt niet onder garantie!
Als uw accu is diepontladen heeft laden geen zin meer! Dit kan zelfs schadelijk of gevaarlijk zijn doordat loodaccu's bol kunnen gaan staan en andere accu's warmte gaan ontwikkelen. Bij sommige accu's kan er worden geprobeerd deze opnieuw te balanceren, lukt dit niet dan is de accupack niet meer bruikbaar. Voor de loodaccu's betekent dit dat u een nieuwe accu moet kopen. Ook als uw scooter nog in de garantietermijn zit betekent dit dat uw accu niet onder garantie kan worden vergoedt. Voorkom dit en zorg dat uw accu's regelmatig worden opgeladen met een druppellader.Of de lader die bij uw elektrische scooter is bijgeleverd.
Specifieke informatie ECOOTER Accugebruik
Aandacht voor het gebruik van accu en voertuig
- Sluit de accu niet aan of koppel de accu niet los als het voertuig is ingeschakeld
- Wacht minimaal 25 seconden voordat u de accu opnieuw aanluit
- Laad de accu niet op als de stekker of het snoer beschadigd is.
- Raak de accu niet met natte handen aan.
- Houd de accu uit de buurt van water
- Houd de connectors van lader en accu schoon en droog
- Gebruik alleen originele Ecooter accu's en lader
- Laad de accu het liefst niet onbeheerd achter tijdens het opladen
- Veroorzaak geen kortsluiting in de accu
- Houd de accu uit de buurt van kinderen, vuur en warmtebronnen
- Zorg ervoor dat u de accu goed plaatst zodat deze niet kan omvallen
- De werktemperatuur van de accu is bij opladen 0 / 45 C, ontladen -20 / 50 C
- Controleer altijd de accucapaciteit, houde deze vol en laar de accu niet achter in de scooter als deze onder de 10% is. Als de batterij langer dan een maand niet wordt gebruikt, zorg er dan voor dat de accucapaciteit meer dan 50% is of het voltage meer dan 68 Volt is, koppel de accustekker los. Controleer daarna de accucapaciteit het liefst iedere maand. indien deze te laag is ( lager dan 10%) laad de batterij dan onmiddelijk op.
- Het is normaal dat de accu warm wordt tijdens het rijden, de accutemperatuur kan verschillen door het rijgedrag, de belasting, de toestand van de weg, omgevingstemperatuur. Wanneer de interne temperatuur van de batterij 70C bereikt, wordt deze automatisch uitgeschakeld. De accu kan worden aangesloten wanneer de temperatuur lager is dan 60C
- Voor een nieuwe accu of een accu die lange tijd niet is gebruikt, kan de capaciteuts weergave onnauwkeurig zijn, waardoor meerdere keren moet worden opgeladen en ontladen, het accusysteem zal de capaciteit automatisch corrigeren.
Opladen in de Ecooter
- Opladen van de accu in de scooter
- Sluit de oplader eerst op de scooter aan en sluit vervolgens de oplader aan op het stopcontact. Tijdens het oplden van de accu knippert 1 LED lampje op de oplader en de andere blijft branden. Als beide LED lampjes blijven branden, betekent dit dat de batterij compleet geladen is.
Opladen buiten de Ecooter
- Schakel het voertuig uit en verwijder de accu
- Sluit de oplader eerst op de accu aan en sluit vervolgens de oplader aan op het stopcontact. Tijdens het opladen van de accu knippert 1 LED lampje op de oplader en de andere blijft branden. Als beide LED lampjes blijven branden, betekent dit dat de batterij compleer opgeladen is.
Het laden van een tweede accu
- Als u een dubbele accu gebruikt, moet u eerst de hoofdaccu aansluiten en daarna de tweede accu
- Als u de dubbele accu verwijdert, moet u eerst de tweede accu loskoppelen en daarna de hoofdaccu
- Als u maar een accu gebruikt, zorg er dan voor dat u alleen de hoofd accustekker gebruikt
- Bij het opladen van de scooter met twee accu's worden twee accu's tegelijkertijd opgeladen.
- Bij gebruik van een dubbele batterij wordt de capaciteit van twee batterijen automatisch uitgebalanceerd.
- Dubbele batterij met verschillende capaciteit kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, maar enkel als het verschil tussen beide accu's minder dan 20% is.
- Het is mogelijk dat accu's verschillende capaciteiten hebben tijdens het rijden.
- Gebruik NOOIT alleen de tweede accu bij het rijden op een ECOOTER
Opslag, onderhoud en transport van de accu
- Als de accu langdurig niet gebruikt wordt (>1 maand) laad de accu dan op tot ongeveer 80% en koppel de hoofdaccu los. Plaats de accu of het voertuig op een droge, goed geventileerde, veilige en bretrouwbare plek. Zorg ervoor dat de batterijcapaciteit het liefst minimaal 1 x per maand wordt gecontroleerd. Als de capaciteit minder is dan 20% laad deze dan op tijd op. Andere raken de batterijcellen leeg en kan de batterij beschadigd raken.
- Optimale opslagcondities accu:
- 1-2 maanden temperatuur -20C / 35C, vochtigheid die lager/gelijk is aan 65% RH
- 3-5 maanden temperatuur - 5 C / 35C, vochtigheid die lager/gelijk is aan 65% RH
Als de accu over een lange afstand wordt vervoerd, koppel deze dan los van de scooter en zorg ervoor dat het accupakket goed is. vermijd enkele gevaarlijke acties zoals stoten en botsingen, en zorg ervoor dat het accuvermogen minder dan 40% is.